FAQs
-
Offentlighetsprincipen är en medborgerlig rättighet. Den ger alla svenska och utländska medborgare rätt att ta del av allmänna, offentliga handlingar hos myndigheter och förvaltningar. I Sverige är också offentlighetsprincipen tillsammans med tryckfrihetsförordningen en över 250 år gammal och grundlagsskyddad tradition.
Offentlighetsprincipen inbegriper exempelvis brev, en dom, protokoll, e-post, eller video- eller bandupptagning till, från och mellan statligt anställda tjänstemän. Men en kommunal handling kan vara både allmän och inte allmän. De handlingar som inte är allmänna är till exempel en tjänstemans interna arbetsmaterial. Allmänna handlingar kan i sin tur vara offentliga eller sekretessbelagda. Enligt lagen är en handling allmän när den har inkommit till kommunen, när den förvaras där eller har upprättats där.
Vidare är det tack vare offentlighetsprincipen som du har rätt att sitta med vid kommunala möten, som åhörare i riksdagen och vid rättegångar.
-
Trots att offentlighetsprincipen är grundlagsskyddad så är den egentligen alltid hotad. Hur ofta den kringgås och ignoreras vet vi tyvärr inte heller Vi vet dock att både politiska aktörer och statliga tjänstemän som agerar likt aktivister försöker kringgå principen. I år (2024) har Malmö Tingsrätt och Hovrätten för Övre Norrland nekat svenska företag offentliga handlingar.
-
Johan Westerholm
-
Kräv din rätt, stöd och dela den här sidan, debattera och våga vara lite jobbig. Nekas du tillträde till offentliga handlingar så kan du överklaga och din korrespondens med myndigheten i fråga är i sig en offentlig handling. Därtill kan det också vara bra att ta en titt på vilka partier det är som vill inskränka offentlighetsprincipen. Mejla och ring partiet du röstar på och fråga hur de ställer sig i frågan.
-
Vanliga svenskar får mindre insyn eller noll insyn i beslut som fattas av myndigheter, i politiken, hos kommunerna och hos regionerna. Vi har 342 myndigheter som fattar beslut dagligen. Detta innebär att din vardag och ditt liv kan målas om ganska omfattade utan din kännedom när dörrarna till beslutfattandet stängs.
-
En tjänsteman kan fatta ett beslut om att en allmän handling inte kan lämnas ut. Tjänstemannen kan också besluta att handlingen kan lämnas ut med så kallat sekretessförbehåll. Det innebär att delar av innehållet i handlingen inte lämnas ut med hänsyn till reglerna om sekretess. Om detta sker har tjänstemannen skyldighet att upplysa dig om möjligheten att överklaga. Tjänstemannen ska också meddela hur du begär detta.
Om kommunen finner att handlingen inte kan lämnas ut, eller om den lämnas ut med förbehåll, så ska detta meddelas skriftligt. Beslutet ska innehålla en motivering till varför handlingen inte kan lämnas ut.
Får avslag på en begäran om att ta del av en allmän handling har du rätt att överklaga beslutet. Din överklagan ska vara skriftlig. Den ska ställas till Kammarrätten, men skickas in till kommunen.
Kammarrättens beslut kan överklagas hos Högsta Förvaltningsdomstolen. För att kunna överklaga Kammarrättens beslut krävs prövningstillstånd från Högsta Förvaltningsdomstolen.
-
Offentlighetsprincipen är en del av den svenska tryckfrihetsförordningen som avhandlar det fria ordet i Sverige – din rätt att bland annat framställa och sprida tryckta skrifter utan föregående censur och andra hinder.
Här kan du läsa den svenska tryckfrihetsförordningen i sin helhet: