Inget tjänstemannaansvar och mindre insyn för vanligt folk.

Vad händer då?

1975 avskaffades det som kallas tjänstemannaansvaret i Sverige. Det innebar att man reformerade stora delar av det straffrättsliga ansvaret för offentligt anställda tjänstemän. Tidigare satta reglementen ersattes med nya regleringar i 20 kap. brottsbalken. Vid stora försummelser hade det tidigare funnits möjlighet att stänga av eller avskeda tjänstemän och vid grova tjänstefel fanns disciplinära åtgärder som böter och fängelse. Så är det inte idag och en tjänsteman kan endast dömas för brott i enlighet med lagstiftning för privatpersoner. Och nu har vi problem.

Totalt avlönar svenska skattebetalare tjänstemän på 342 myndigheter.  På några decennier har det tillkommit över hundra nya och som du kanske läst så ”upptäcktes” också 25 bortglömda myndigheter tidigare i år (2024). Ja, vi har en väldigt stor stat.

Mitt i allt detta gäller över 50 procent av inkomna anmälningar just tjänstefel hos statligt anställda och nyligen visade Riksrevisionens granskning att 17 myndigheter hade väsentliga brister i sin årsredovisning. Något tjänstemannaansvar har vi dock inte och mindre än en procent av alla anmälda tjänstefel lagförs. Du läste rätt, mindre än en procent leder till några slags åtgärder överhuvudtaget.